Wat is zwartwerk? En waarom is het geen goed idee?
België is koploper in Europa op het vlak van zwartwerk. Niet iets om trots op te zijn natuurlijk. Maar omdat het zo ingeburgerd is, blijft zwartwerk populair. Nochtans zijn de gevolgen als je wordt betrapt op zwartwerk niet min, iets wat veel mensen wel eens vergeten.
In deze blog gaan we dieper in op wat zwartwerk is. En vooral, wat de gevolgen zijn voor werknemers en -gevers als ze worden betrapt.
- Wat is zwartwerk?
- Sociale en fiscale fraude
- Welke gevolgen heeft zwartwerk?
- Risico’s zwartwerk voor werknemers
- Nadelen zwartwerk voor werkgevers
- Zwartwerk als student?
- Zwartwerk laten uitvoeren? Dit zijn de gevolgen
- Wat als een werkgever jou in het zwart wilt uitbetalen?
- Verschil zwartwerk en illegale arbeid
- Wat is het voordeel van zwartwerk?
Wat is zwartwerk?
Onder zwartwerk verstaan we arbeid die wordt verricht tegen betaling, zonder daar melding van te doen bij de overheid. Met als enige reden verplichte fiscale en socialezekerheidsbijdragen te ontlopen.
Denk aan:
- Klanten die geen factuur willen zodat ze geen btw hoeven te betalen. Daardoor kan ook de leverancier foefelen met zijn belastbare omzet.
- Werkgevers geven de gewerkte uren niet (correct) aan bij Dimona. Werknemers zetten dan zo een lager inkomen op hun belastingaangifte dan dat ze werkelijk hebben verdiend.
Ondernemers gebruiken hun zwart geld vaak om privézaken te financieren. Of om hun werknemers in het zwart uit te betalen. Om ervoor te zorgen dat er geen elektronisch spoor is, gebeuren betalingen voor zwartwerk bijna altijd cash. Daardoor is zwartwerk moeilijk op te sporen.
Je merkt het al, er zit een luchtje aan zwartwerk. Het is dan ook fraude.
Sociale fraude: zowel werkgever als werknemer betalen geen socialezekerheidsbijdrage. Bovendien krijgen veel zwartwerkers ook nog een ziekte-, invaliditeits-, onderbrekings- of werkloosheidsuitkering. Zij mogen officieel dus niet werken, anders verliezen ze hun uitkering.
Fiscale fraude: een inkomen of omzet niet aangeven met de bedoeling om op die arbeid geen belastingen te betalen.
Welke gevolgen heeft zwartwerk?
- voor ondernemingen
Ondernemingen die wel correct hun belastingen betalen, rekenen die meerkost door aan hun klanten. Dat wil zeggen dat hun prijzen hoger liggen dan ondernemingen die in het zwart werken. Zwartwerk is dan ook concurrentievervalsing.
- voor de overheid
Er is een reden waarom je bepaalde bedragen afdraagt aan de overheid. Dat geld is nodig om ons landje draaiende te houden. Al het inkomen dat de overheid misloopt door zwartwerk, is nadelig voor ons land én alle inwoners.
- voor de maatschappij
Als de overheid inkomsten mist door zwartwerk, dan zoekt het wel op een andere manier naar dat geld. Door andere taksen te verhogen bijvoorbeeld. Zo straf je mensen die wel op een eerlijke manier hun boterham verdienen.
Risico's zwartwerk voor werknemers
- fikse boete
Zwartwerk is illegaal. Als je wordt betrapt, kun je dus een boete krijgen. Ontvang je een uitkering? Dan valt die onmiddellijk weg. Sterker nog: je zult de te veel betaalde uitkering mogen terugbetalen. Want je had immers een inkomen van je zwartwerk.
- niet beschermd bij ziekte of werkongeval
Als je in het zwart werkt, ben je officieel niet aan het werk. Je kunt dus aan de instanties niet doorgeven dat je zonder inkomen valt bij ziekte. En ook bij een arbeidsongeval zal de verzekering of mutualiteit niet betalen.
- geen opbouw loopbaan
Al die gewerkte zwarte uren tellen niet mee voor je pensioen. En zwartwerk kun je ook moeilijk op je cv zetten. Want ook hier weer: officieel heb je deze job nooit gedaan.
- niet beschermd tegen onrecht werkgever
Niet of te weinig betalen, plots ontslag, onmenselijke uren, geen pauzes of vakantiedagen, geen legale voordelen … Je werkgever kan eigenlijk doen met jou wat hij wil, want jij kunt nergens terecht om je beklag te doen omdat jij instemt met zwartwerk.
Nadelen zwartwerk voor werkgevers
- Boetes kunnen zo hoog oplopen dat je onderneming zware financiële verliezen In ernstige gevallen hangt je zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.
- Je klanten weten maar al te goed waarom jij je werknemers in het zwart laat werken. Of waarom jij aanbiedt om werken uit te voeren in het zwart. Zwartwerk zorgt dan ook voor een slechte reputatie bij je klanten.
- Doordat je werknemers als zwartwerkers heel wat rechten mislopen, hebben zij ook minder loyaliteit tegenover jou als werkgever. En dat komt de kwaliteit van hun werk niet ten goede.
- Ontvang jij overheidssubsidies of fiscale voordelen? Die vallen onmiddellijk weg als je betrapt wordt op zwartwerk. In veel gevallen moet je ze nog terugbetalen ook.
- Krijgt een werknemer tijdens zijn zwartwerk een zwaar werkongeval? Dan riskeer je een lang juridisch conflict. Waarbij zowel jij als je werknemer opdraaien voor de gevolgen.
Zwartwerk als student?
Als werkgever betaal je voor een student minder socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Een student inschakelen is dus best goedkoop. En ook jij als student draagt amper iets af van je loon.
Weet je wat zo vreemd is? Veel werkgevers blijven toch zwartwerk aanbieden aan studenten. Pas daarmee op, want je loopt dezelfde risico’s als een werknemer. En die zijn niet min.
Wil je meer weten over studentenwerk? Check deze blog.
Zwartwerk laten uitvoeren? Dit zijn de gevolgen
We hebben het al gehad over de nadelen van zwartwerk voor werknemers en werkgevers. Maar ook klanten dragen hun verantwoordelijkheid, want vaak komt de vraag tot zwartwerk uit die hoek. Zo hoeven ze geen btw te betalen.
Ook hier geldt: bezint eer ge begint voordat je een onderneming vraagt om in het zwart voor jou te werken. Want ook jij draagt de gevolgen, zoals:
- Er is geen contract, dus je moet er maar op vertrouwen dat de leverancier zijn afspraken en verplichtingen nakomt.
- Je hebt geen recht op garantie want officieel heb jij geen aankoop gedaan of werken laten uitvoeren.
- Vergeet de financiële en juridische gevolgen niet voor het ontduiken van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.
Wat als een werkgever jou in het zwart wilt uitbetalen?
Weiger dit altijd. Wil een werkgever je in het zwart laten werken? Dan heeft hij niet de beste bedoelingen met je. Hij denkt vooral aan zijn eigen portemonnee.
Af en toe een overuurtje, dat kan toch geen kwaad? Bedenk even dit: wat als er iets met jou gebeurt tijdens die overuren? Dan kun je het ongeval niet aangeven als arbeidsongeval en daardoor krijg jij minder ziekte-uitkering. Bovendien kan bij onderzoek het zwartwerk aan het licht komen. En dan gaan de poppen aan het dansen.
Verschil zwartwerk en illegale arbeid
Iemand die illegaal aan het werk is, heeft niet de juiste verblijfsvergunning of arbeidskaart. Daarom zullen mensen zonder de juiste vergunningen altijd in het zwart werken. Toch draaien zij alleen op voor zwartwerk als ze worden betrapt. Maar niet voor het feit dat ze illegaal aan het werk zijn.
De werkgever daarentegen zal worden beboet voor zwartwerk én omdat hij illegalen in dienst heeft. De financiële gevolgen zijn dan ook niet min. Er hangt hem zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.
Als buitenlandse student aan het werk in België? Lees hier alle voorwaarden.
Wat is het voordeel van zwartwerk?
Maar als zwartwerk alleen maar nadelen heeft, waarom is België dan nog altijd koploper qua zwartwerk?
De reden is eenvoudig: geld. Want voor al dat werk draag je dus niets af aan de staat. In het zwart werken is dus goedkoper. Maar als we één ding geleerd hebben in deze blog, dan is het wel dat net de financiële risico’s veel zwaarder doorwegen. Bovendien ben je niet solidair met de mensen en ondernemingen die wel netjes hun bijdragen betalen.
Heb je toch nog vragen over zwartwerk?
zo, nu weet je wat zwartwerk is en vooral waarom ht geen goed idee is. Heb je toch nog vragen over zwartwerk?
Ben je nog op zoek naar een eenvoudige manier om je personeelsplanning te beheren en je werknemers wél correct uit te betalen? Dan stellen we je graag CrewPlanner voor. Bekijk de mogelijkheden van CrewPlanner!
Lees meer blogs
Piekperiode in aantocht? Zo kies je de juiste bezetting van je team
Piekperiode in aantocht? Zo kies je de juiste bezetting van je team Zomerdrukte, festivals, volle terrassen of grote evenementen: voor bedrijven in horeca, events, detailhandel
Payroll software kiezen? Bespaar tijd en automatiseer je personeelsbeheer
Personeelsadministratie automatiseren: hoe kies je de juiste payroll software? Als zelfstandige met een eigen zaak weet je hoe tijdrovend personeelsadministratie kan zijn. Gelukkig kan de
Flexi-job in de horeca: wat je écht moet weten voor je start!
Flexi-job in de horeca: wat je écht moet weten voor je start! Je wil een centje bijverdienen, wat variatie in je werk of gewoon wat
Wat is zwartwerk? En waarom is het geen goed idee?
Verdwijnt jouw HR-afdeling onder bergen papier? Verspilt je team kostbare tijd door heen-en-weergemail? Verdwijnen er voortdurend documenten als sokken in de wasmachine?
Zeg vaarwel tegen je vastgelopen HR-processen en kies voor de voordelen van online HR. Wat die zijn? Dat ontdek je zo.
Wat is zwartwerk?
- Onder zwartwerk verstaan we arbeid die wordt verricht tegen betaling, zonder daar melding van te doen bij de overheid. Met als enige reden verplichte fiscale en socialezekerheidsbijdragen te ontlopen.
- Denk aan:
- Klanten die geen factuur willen zodat ze geen btw hoeven te betalen. Daardoor kan ook de leverancier foefelen met zijn belastbare omzet.
- Werkgevers geven de gewerkte uren niet (correct) aan bij Dimona. Werknemers zetten dan zo een lager inkomen op hun belastingaangifte dan dat ze werkelijk hebben verdiend.
- Ondernemers gebruiken hun zwart geld vaak om privézaken te financieren. Of om hun werknemers in het zwart uit te betalen. Om ervoor te zorgen dat er geen elektronisch spoor is, gebeuren betalingen voor zwartwerk bijna altijd cash. Daardoor is zwartwerk moeilijk op te sporen.
Sociale en fiscale fraude
- Je merkt het al, er zit een luchtje aan zwartwerk. Het is dan ook fraude.
- Sociale fraude: zowel werkgever als werknemer betalen geen socialezekerheidsbijdrage. Bovendien krijgen veel zwartwerkers ook nog een ziekte-, invaliditeits-, onderbrekings- of werkloosheidsuitkering. Zij mogen officieel dus niet werken, anders verliezen ze hun uitkering.
- Fiscale fraude: een inkomen of omzet niet aangeven met de bedoeling om op die arbeid geen belastingen te betalen.
Welke gevolgen heeft zwartwerk?
- voor ondernemingen
- Ondernemingen die wel correct hun belastingen betalen, rekenen die meerkost door aan hun klanten. Dat wil zeggen dat hun prijzen hoger liggen dan ondernemingen die in het zwart werken. Zwartwerk is dan ook concurrentievervalsing.
- voor de overheid
- Er is een reden waarom je bepaalde bedragen afdraagt aan de overheid. Dat geld is nodig om ons landje draaiende te houden. Al het inkomen dat de overheid misloopt door zwartwerk, is nadelig voor ons land én alle inwoners.
- voor de maatschappij
- Als de overheid inkomsten mist door zwartwerk, dan zoekt het wel op een andere manier naar dat geld. Door andere taksen te verhogen bijvoorbeeld. Zo straf je mensen die wel op een eerlijke manier hun boterham verdienen.
Risico's zwartwerk voor werknemers
- fikse boete
- Zwartwerk is illegaal. Als je wordt betrapt, kun je dus een boete krijgen. Ontvang je een uitkering? Dan valt die onmiddellijk weg. Sterker nog: je zult de te veel betaalde uitkering mogen terugbetalen. Want je had immers een inkomen van je zwartwerk.
- niet beschermd bij ziekte of werkongeval
- Als je in het zwart werkt, ben je officieel niet aan het werk. Je kunt dus aan de instanties niet doorgeven dat je zonder inkomen valt bij ziekte. En ook bij een arbeidsongeval zal de verzekering of mutualiteit niet betalen.
- geen opbouw loopbaan
- Al die gewerkte zwarte uren tellen niet mee voor je pensioen. En zwartwerk kun je ook moeilijk op je cv zetten. Want ook hier weer: officieel heb je deze job nooit gedaan.
- niet beschermd tegen onrecht werkgever
- Niet of te weinig betalen, plots ontslag, onmenselijke uren, geen pauzes of vakantiedagen, geen legale voordelen … Je werkgever kan eigenlijk doen met jou wat hij wil, want jij kunt nergens terecht om je beklag te doen omdat jij instemt met zwartwerk.
Nadelen zwartwerk voor werkgevers
- Boetes kunnen zo hoog oplopen dat je onderneming zware financiële verliezen In ernstige gevallen hangt je zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.
- Je klanten weten maar al te goed waarom jij je werknemers in het zwart laat werken. Of waarom jij aanbiedt om werken uit te voeren in het zwart. Zwartwerk zorgt dan ook voor een slechte reputatie bij je klanten.
- Doordat je werknemers als zwartwerkers heel wat rechten mislopen, hebben zij ook minder loyaliteit tegenover jou als werkgever. En dat komt de kwaliteit van hun werk niet ten goede.
- Ontvang jij overheidssubsidies of fiscale voordelen? Die vallen onmiddellijk weg als je betrapt wordt op zwartwerk. In veel gevallen moet je ze nog terugbetalen ook.
- Krijgt een werknemer tijdens zijn zwartwerk een zwaar werkongeval? Dan riskeer je een lang juridisch conflict. Waarbij zowel jij als je werknemer opdraaien voor de gevolgen.
Zwartwerk als student?
Als werkgever betaal je voor een student minder socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Een student inschakelen is dus best goedkoop. En ook jij als student draagt amper iets af van je loon.
Weet je wat zo vreemd is? Veel werkgevers blijven toch zwartwerk aanbieden aan studenten. Pas daarmee op, want je loopt dezelfde risico’s als een werknemer. En die zijn niet min.
Wil je meer weten over studentenwerk? Check deze blog.
Zwartwerk laten uitvoeren? Dit zijn de gevolgen
We hebben het al gehad over de nadelen van zwartwerk voor werknemers en werkgevers. Maar ook klanten dragen hun verantwoordelijkheid, want vaak komt de vraag tot zwartwerk uit die hoek. Zo hoeven ze geen btw te betalen.
- Ook hier geldt: bezint eer ge begint voordat je een onderneming vraagt om in het zwart voor jou te werken. Want ook jij draagt de gevolgen, zoals:
- Er is geen contract, dus je moet er maar op vertrouwen dat de leverancier zijn afspraken en verplichtingen nakomt.
- Je hebt geen recht op garantie want officieel heb jij geen aankoop gedaan of werken laten uitvoeren.
- Vergeet de financiële en juridische gevolgen niet voor het ontduiken van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.
Wat als een werkgever jou in het zwart wilt uitbetalen?
Weiger dit altijd. Wil een werkgever je in het zwart laten werken? Dan heeft hij niet de beste bedoelingen met je. Hij denkt vooral aan zijn eigen portemonnee.
Af en toe een overuurtje, dat kan toch geen kwaad? Bedenk even dit: wat als er iets met jou gebeurt tijdens die overuren? Dan kun je het ongeval niet aangeven als arbeidsongeval en daardoor krijg jij minder ziekte-uitkering. Bovendien kan bij onderzoek het zwartwerk aan het licht komen. En dan gaan de poppen aan het dansen.
Verschil zwartwerk en illegale arbeid
Iemand die illegaal aan het werk is, heeft niet de juiste verblijfsvergunning of arbeidskaart. Daarom zullen mensen zonder de juiste vergunningen altijd in het zwart werken. Toch draaien zij alleen op voor zwartwerk als ze worden betrapt. Maar niet voor het feit dat ze illegaal aan het werk zijn.
De werkgever daarentegen zal worden beboet voor zwartwerk én omdat hij illegalen in dienst heeft. De financiële gevolgen zijn dan ook niet min. Er hangt hem zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.
Als buitenlandse student aan het werk in België? Lees hier alle voorwaarden.
Wat is het voordeel van zwartwerk?
Maar als zwartwerk alleen maar nadelen heeft, waarom is België dan nog altijd koploper qua zwartwerk?
De reden is eenvoudig: geld. Want voor al dat werk draag je dus niets af aan de staat. In het zwart werken is dus goedkoper. Maar als we één ding geleerd hebben in deze blog, dan is het wel dat net de financiële risico’s veel zwaarder doorwegen. Bovendien ben je niet solidair met de mensen en ondernemingen die wel netjes hun bijdragen betalen.
Heb je toch nog vragen over zwartwerk?
zo, nu weet je wat zwartwerk is en vooral waarom ht geen goed idee is. Heb je toch nog vragen over zwartwerk?
Ben je nog op zoek naar een eenvoudige manier om je personeelsplanning te beheren en je werknemers wél correct uit te betalen? Dan stellen we je graag CrewPlanner voor. Bekijk de mogelijkheden van CrewPlanner!
Swipe voor meer
Wat is zwartwerk?
- Onder zwartwerk verstaan we arbeid die wordt verricht tegen betaling, zonder daar melding van te doen bij de overheid. Met als enige reden verplichte fiscale en socialezekerheidsbijdragen te ontlopen.
- Denk aan:
- Klanten die geen factuur willen zodat ze geen btw hoeven te betalen. Daardoor kan ook de leverancier foefelen met zijn belastbare omzet.
- Werkgevers geven de gewerkte uren niet (correct) aan bij Dimona. Werknemers zetten dan zo een lager inkomen op hun belastingaangifte dan dat ze werkelijk hebben verdiend.
- Ondernemers gebruiken hun zwart geld vaak om privézaken te financieren. Of om hun werknemers in het zwart uit te betalen. Om ervoor te zorgen dat er geen elektronisch spoor is, gebeuren betalingen voor zwartwerk bijna altijd cash. Daardoor is zwartwerk moeilijk op te sporen.
Sociale en fiscale fraude
- Je merkt het al, er zit een luchtje aan zwartwerk. Het is dan ook fraude.
- Sociale fraude: zowel werkgever als werknemer betalen geen socialezekerheidsbijdrage. Bovendien krijgen veel zwartwerkers ook nog een ziekte-, invaliditeits-, onderbrekings- of werkloosheidsuitkering. Zij mogen officieel dus niet werken, anders verliezen ze hun uitkering.
- Fiscale fraude: een inkomen of omzet niet aangeven met de bedoeling om op die arbeid geen belastingen te betalen.
Welke gevolgen heeft zwartwerk?
- voor ondernemingen
- Ondernemingen die wel correct hun belastingen betalen, rekenen die meerkost door aan hun klanten. Dat wil zeggen dat hun prijzen hoger liggen dan ondernemingen die in het zwart werken. Zwartwerk is dan ook concurrentievervalsing.
- voor de overheid
- Er is een reden waarom je bepaalde bedragen afdraagt aan de overheid. Dat geld is nodig om ons landje draaiende te houden. Al het inkomen dat de overheid misloopt door zwartwerk, is nadelig voor ons land én alle inwoners.
- voor de maatschappij
- Als de overheid inkomsten mist door zwartwerk, dan zoekt het wel op een andere manier naar dat geld. Door andere taksen te verhogen bijvoorbeeld. Zo straf je mensen die wel op een eerlijke manier hun boterham verdienen.
Risico's zwartwerk voor werknemers
- fikse boete
- Zwartwerk is illegaal. Als je wordt betrapt, kun je dus een boete krijgen. Ontvang je een uitkering? Dan valt die onmiddellijk weg. Sterker nog: je zult de te veel betaalde uitkering mogen terugbetalen. Want je had immers een inkomen van je zwartwerk.
- niet beschermd bij ziekte of werkongeval
- Als je in het zwart werkt, ben je officieel niet aan het werk. Je kunt dus aan de instanties niet doorgeven dat je zonder inkomen valt bij ziekte. En ook bij een arbeidsongeval zal de verzekering of mutualiteit niet betalen.
- geen opbouw loopbaan
- Al die gewerkte zwarte uren tellen niet mee voor je pensioen. En zwartwerk kun je ook moeilijk op je cv zetten. Want ook hier weer: officieel heb je deze job nooit gedaan.
- niet beschermd tegen onrecht werkgever
- Niet of te weinig betalen, plots ontslag, onmenselijke uren, geen pauzes of vakantiedagen, geen legale voordelen … Je werkgever kan eigenlijk doen met jou wat hij wil, want jij kunt nergens terecht om je beklag te doen omdat jij instemt met zwartwerk.
Nadelen zwartwerk voor werkgevers
- Boetes kunnen zo hoog oplopen dat je onderneming zware financiële verliezen In ernstige gevallen hangt je zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.
- Je klanten weten maar al te goed waarom jij je werknemers in het zwart laat werken. Of waarom jij aanbiedt om werken uit te voeren in het zwart. Zwartwerk zorgt dan ook voor een slechte reputatie bij je klanten.
- Doordat je werknemers als zwartwerkers heel wat rechten mislopen, hebben zij ook minder loyaliteit tegenover jou als werkgever. En dat komt de kwaliteit van hun werk niet ten goede.
- Ontvang jij overheidssubsidies of fiscale voordelen? Die vallen onmiddellijk weg als je betrapt wordt op zwartwerk. In veel gevallen moet je ze nog terugbetalen ook.
- Krijgt een werknemer tijdens zijn zwartwerk een zwaar werkongeval? Dan riskeer je een lang juridisch conflict. Waarbij zowel jij als je werknemer opdraaien voor de gevolgen.
Zwartwerk als student?
Als werkgever betaal je voor een student minder socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Een student inschakelen is dus best goedkoop. En ook jij als student draagt amper iets af van je loon.
Weet je wat zo vreemd is? Veel werkgevers blijven toch zwartwerk aanbieden aan studenten. Pas daarmee op, want je loopt dezelfde risico’s als een werknemer. En die zijn niet min.
Wil je meer weten over studentenwerk? Check deze blog.
Zwartwerk laten uitvoeren? Dit zijn de gevolgen
We hebben het al gehad over de nadelen van zwartwerk voor werknemers en werkgevers. Maar ook klanten dragen hun verantwoordelijkheid, want vaak komt de vraag tot zwartwerk uit die hoek. Zo hoeven ze geen btw te betalen.
- Ook hier geldt: bezint eer ge begint voordat je een onderneming vraagt om in het zwart voor jou te werken. Want ook jij draagt de gevolgen, zoals:
- Er is geen contract, dus je moet er maar op vertrouwen dat de leverancier zijn afspraken en verplichtingen nakomt.
- Je hebt geen recht op garantie want officieel heb jij geen aankoop gedaan of werken laten uitvoeren.
- Vergeet de financiële en juridische gevolgen niet voor het ontduiken van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.
Wat als een werkgever jou in het zwart wilt uitbetalen?
Weiger dit altijd. Wil een werkgever je in het zwart laten werken? Dan heeft hij niet de beste bedoelingen met je. Hij denkt vooral aan zijn eigen portemonnee.
Af en toe een overuurtje, dat kan toch geen kwaad? Bedenk even dit: wat als er iets met jou gebeurt tijdens die overuren? Dan kun je het ongeval niet aangeven als arbeidsongeval en daardoor krijg jij minder ziekte-uitkering. Bovendien kan bij onderzoek het zwartwerk aan het licht komen. En dan gaan de poppen aan het dansen.
Verschil zwartwerk en illegale arbeid
Iemand die illegaal aan het werk is, heeft niet de juiste verblijfsvergunning of arbeidskaart. Daarom zullen mensen zonder de juiste vergunningen altijd in het zwart werken. Toch draaien zij alleen op voor zwartwerk als ze worden betrapt. Maar niet voor het feit dat ze illegaal aan het werk zijn.
De werkgever daarentegen zal worden beboet voor zwartwerk én omdat hij illegalen in dienst heeft. De financiële gevolgen zijn dan ook niet min. Er hangt hem zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.
Als buitenlandse student aan het werk in België? Lees hier alle voorwaarden.
Wat is het voordeel van zwartwerk?
Maar als zwartwerk alleen maar nadelen heeft, waarom is België dan nog altijd koploper qua zwartwerk?
De reden is eenvoudig: geld. Want voor al dat werk draag je dus niets af aan de staat. In het zwart werken is dus goedkoper. Maar als we één ding geleerd hebben in deze blog, dan is het wel dat net de financiële risico’s veel zwaarder doorwegen. Bovendien ben je niet solidair met de mensen en ondernemingen die wel netjes hun bijdragen betalen.
Heb je toch nog vragen over zwartwerk?
zo, nu weet je wat zwartwerk is en vooral waarom ht geen goed idee is. Heb je toch nog vragen over zwartwerk?
Ben je nog op zoek naar een eenvoudige manier om je personeelsplanning te beheren en je werknemers wél correct uit te betalen? Dan stellen we je graag CrewPlanner voor. Bekijk de mogelijkheden van CrewPlanner!
Sociale en fiscale fraude